Πώς μπορώ να βοηθήσω;

ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ

Για πολλούς ανθρώπους, η απώλεια ακοής είναι φυσιολογική συνέπεια της διαδικασίας γήρανσης και η εμφάνισή της είναι τόσο σταδιακή ώστε να μην αντιλαμβάνονται την επιδείνωση της ακοής τους. Η απώλεια ακοής μπορεί επίσης να προκληθεί από μολύνσεις του αυτιού, γενετικές ιατρικές παθήσεις, ασθένειες, τραυματισμούς ή παρατεταμένη έκθεση σε θόρυβο.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ

Η απώλεια ακοής είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ιατρικά προβλήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι επίσης και ένα από τα περισσότερο παραμελημένα προβλήματα, δυστυχώς λόγω του γεγονότος ότι η απώλεια ακοής και οι πολλές ψυχολογικές της επιδράσεις είναι σε μεγάλο βαθμό εκτειθόμενες.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους παρουσιάζει απώλεια ακοής κάποιου βαθμού. Ευτυχώς, περίπου 90% αυτών των ανθρώπων μπορούν να βοηθηθούν με τη χρήση συσκευών βαρηκοΐας, οι οποίες εξελίσσονται συνεχώς με το πέρασμα του χρόνου. Η πλέον σημαντική υποστήριξη που μπορείτε να παράσχετε σε κάποιον που ζει μαζί σας με μη θεραπευμένη απώλεια ακοής, είναι να τον ενθαρρύνετε να επισκεφτεί ειδικευμένο επαγγελματία σχετικά με το πώς μπορεί να βοηθηθεί. Πολλοί άνθρωποι επίσης εκτιμούν την προσφορά συνοδείας τους από μέλη της οικογένειας τους ή φίλους τους στο κατάστημα επιλογής ακουστικών.

Η πλέον σημαντική υποστήριξη που μπορείτε να προσφέρετε, είναι να παροτρύνετε κάποιον με πρόβλημα ακοής να επισκεφτεί έναν ειδικευμένο επαγγελματία.

 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ

Εκτός από το να παροτρύνετε το φιλικό σας πρόσωπο ή το μέλος της οικογένειας σας για να επισκεφτεί έναν ειδικευμένο επαγγελματία, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε - τρόποι για πιο εύκολη επικοινωνία και ελαχιστοποίηση των συναισθημάτων απογοήτευσης και απομόνωσης που χαρακτηρίζει συχνά την απώλεια ακοής.

Βεβαιωθείτε ότι πριν αρχίσετε να μιλάτε, το άλλο άτομο προσέχει αυτά που λέτε. Είναι δύσκολο για όσους πάσχουν από απώλεια ακοής να ακούσουν κάποιον ή να διαβάσουν τα χείλη του εάν δεν τον κοιτάζουν.

Η επαφή με τα μάτια είναι πολύ σημαντική. Κοιτάτε το πρόσωπο με το οποίο μιλάτε απευθείας στα μάτια και βεβαιωθείτε ότι μπορεί να δει καθαρά το πρόσωπό σας. Αποφύγετε κινήσεις που αποσπούν την προσοχή, όπως το να έχετε τα χέρια σας μπροστά στο πρόσωπό σας, να αγγίζετε τα μαλλιά σας, να μασάτε ή να καπνίζετε.

Μιλήστε κανονικά - να έχετε καθαρή άρθρωση και μη μιλάτε πολύ έντονα ή πολύ γρήγορα.

Χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες εκφράσεις προσώπου, χειρονομίες και γλώσσα σώματος για να μεταδώσετε πιο εύκολα αυτά που λέτε.

Επαναδιατυπώστε την πρότασή σας εάν το άλλο άτομο δεν καταλαβαίνει τι λέτε: κάποιες λέξεις ακούγονται ευκολότερα ή διαβάζονται από τα χείλη ευκολότερα από άλλες.

Να λαμβάνετε υπόψη σας τυχόν παρεμβαίνοντες θορύβους στο χώρο σας όπως μουσική, κλιματιστικά ή "βόμβο" ψυγείου. Απομακρυνθείτε από τις πηγές τέτοιων θορύβων.